Ravinnon vaikutus harjoitteluun

Kommentoi

Kerron hieman lyhyesti ravinnon vaikutuksesta harjoitteluuni. Tälle kaudelle otin taas itseäni niskasta kiinni hieman kovempaa ja päätin panostaa kokonaisvaltaiseen harjoitteluun. Tämä kokonaisvaltainen harjoittelu tarkoittaa kohdallani sitä, että pidän hyvässä balanssissa harjoittelun, levon ja ravinnon. Vaikka minun harjoitusmääräni eivät olekaan välttämättä samalla tasolla vielä kuin Tero Tiitun, niin kovaa harjoiteltaessa huomaan, miten kaikki nämä kolme: ravinto, lepo ja reeni kulkevat käsikädessä.

Heikon viime kauden jälkeen oli vaikea löytää motivaatiota keväällä pistää harjoitttelupakettia kuntoon ja tuli otettua turhankin rennosti. Ruoka ja herkuttelu maistuivat liiankin hyvin. Syksyllä uusi projekti Welhojen kanssa toi kipinää reenaamiseen ja näin aloin kiinnittää huomiota syömiseen.

Annoin itselleni luvan herkutella viikonloppuisin, mutta viikoilla täytyi elää urheilijan elämää. Käytännössä tämä menee siten, että en ostele herkkuja viikolla, mutta tietenkin pienet poikkeuksetkin sallitaan. Viikonloppuisin sallittu herkkuhetki tekee hyvää päänupille ja herkuttelu saa isomman "arvon" kun sitä tekee harvemmin.

Vaikutus ruokavalion muuttamisella on ollut selvä. Päivisin on paljon pirteämpi, harjoituksista saa enemmän irti ja sitä kautta pystyy, ja ennenkaikkea jaksaa harjoitella enemmän ja paremmin. Aiemmin koitin jaksaa pusertaa harjoitella paljon ja kovaa, mutta kun ruoka ja lepo eivät olleet kunnossa, niin pidemmän päälle menin jumiin niin henkisesti kuin fyysisestikin. Ero on selkeä!

Kokonaisvaltaiseen harjoitteluun panostaessa pyrin myös pitämään huolen ravinnon lisäksi huoltavasta harjoittelusta ja levosta. Alku- ja loppuverryttelyt muistaessa palautuminen toimii hyvin ja riittävä unen saaminen tukee tätä. Välillä koulu- ja harjoittelukiireiden keskellä yöunet saattavat jäädä hieman lyhemmiksi, mutta oikeaan suuntaan ollaan menossa. 

Lyhyesti tiivistettynä asian sisältö: Ei ole mitään järkeä koittaa nostaa harjoittelumääriä taivaisiin, mikäli ravinto ja lepo eivät ole riittävällä tasolla. Kaikki kolme asiaa kulkevat käsikädessä: harjoittelu, ravinto ja lepo.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti