Takareiden kuntoutus

3 kommenttia
 Osteopaatti Tuomas Nyyssösen "hellässä" käsittelyssä

Sain vihdoin otettua itseäni niskasta kiinni jo kauan vaivanneen takareiden korjaamiseksi. Blogissani olen kertonut kipeästä takareidestä joka on kesän aikana hieman haitannut harjoittelua. Nyt päätin kävellä tuttavani ortopedisen osteopaatin, Tuomas Nyyssösen vastaanotolle selvittämään mikä takareittäni vaivasi.


Mistä kaikki alkoi?

Takareiteni vamma on peräisin viime huhtikuulta, kun kauden jälkeen sain jalkani harjoittelulla jumiin. Venytin jalkojani illalla, ja liian kovan venytyksen seurauksena takareittäni vihlaisi ja tunsin pienen naksahduksen takareidestäni. Seuraavina päivinä takareisi oli hieman kipeä, mutta ei haitannut sen erikoisemmin. Ensiapuna käytin kylmähoitoa, mutta vamma ei tuntunut kovin vakavalta sillä minkäänlaista mustelmaa tai suurta kipeyttä en havainnut.

Tästä myöhemmin takareisi tuntui ettei ollut täysin kunnossa, mutta ei haitannut kevyttä liikuntaa sen enempää. Silloin kyseessä oli peruskuntokausi ja muutenkaan ei tullut revittelyharjoituksia tehtyä, joten vaivan vakavuutta en oikein osannut huomata. Vasen, "rikkoutunut" jalka oli mennyt toista enemmän jumiin ja terävissa vedoissa tai kovassa juoksussa tuntui vihlontaa.

Takareiteen tullut pieni mustelma


Kuntoutukseen

Odottelin kesän aikana ja uskoin vaivan parantuvan itsekseen, mutta pitkään vaivannut vaiva ei tuntunut parantuvan täysin. Päätin vihdoin tehdä asialle jotain ja otin yhteyttä vanhaan hyvään joukkuekaveriini ja nykyiseen osteapaattiin, Tuomas Nyyssöseen. Hänellä on Kuopion uimahallilla yritys Kuopion Osteopatia, ja hän katsoi mikä takareittäni vaivasi.

Tuomas tunnusteli takareiden ja kyseli sattuneesta. Diagnoosi oli seuraavanlainen: ilmeisesti pieni revähdys/repeämä takareiden lihaksessa syvällä. Kipeän lihassäikeen kohdalle ihoon oli tullut pieni mustelma kesän aikana mikä voisi viitata siitä että vaiva on syvällä ja myöhemmin purkautunut iholle.

Jotta takareisi kuntoutuisi nopeammin se täytyi hieroa. Aluksi Tuomas hieroi vierekkäisen lihassäikeen, joka sattui juuri niin paljon mitä hän oli pelotellut. Sitten hieroi itse kipeämmän ja neuvoi ohjeita kuntoutukseen, harjoitteluun ja venyttelyyn.

Tuomas Nyyssösen "käden jälki"


Jatkotoimenpiteet

Sovimme Tuomaksen kanssa toisen käynnin, jossa hän hieroo molemmat jalat sekä katsoo tarvitseeko "vammautunut" jalka lisähoitoa. Nyt pari päivää hoidon jälkeen täytyy myöntää, että ei jalka ainakaan pahemmalta tunnu kuin ennen hoitoa. Täytyy jaksaa huoltaa ja venytellä paikkoja, jotta kauden alkaessa on tikissä!

Suuri kiitos Tuomakselle, mikäli takareisi tästä alkaa paranemaan. Hienoa, että asiat hoitui todella ammattimaisesti ja Tuomas pystyi antamaan selkeät ohjeet ja neuvot kuinka jatkossa tulisi kuntouttaa takareittä ja millaisia harjoituksia tulisi tehdä. Katsotaan miten jalan paraneminen etenee!

3 kommenttia:

  1. Mulla on sama vaiva. Meni kiekossa kun lämäsi. Minkälaisia ohjeita sait?

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentistasi.

    Tapahtumasta jo sen verran aikaa, että ei aivan tuoreessa muistissa asia ole. Aluksi kylmähoitoa, mikäli turvotusta. Myöhemmin kun jalka menee jumiin ja turvotus laskee, niin jumi pitäisi saada hieronnalla liikkeelle. Hierojat pystyvät antamaan enemmän vinkkiä tämän jälkeen.

    Minulle annettiin vinkiksi, että täytyy saada lihakset todella lämpimiksi ennenkuin niitä venytellä. Sen jälkeen venyttelyjä takareiteen ja pakaraan. Täytyy koittaa löytää oikea venytys, joka osuu juuri oikeaan kohtaan!

    Paranemista sinne!

    VastaaPoista