Taistelu plantaarifaskiittia vastaan!

9 kommenttia


Vuosi on aloitettu taistelulla plantaarifaskiittia vastaan. Plantaarifaskiittia eli kantapääkipua vastaan taistelin jo oikeastaan lähes koko syyskauden, mutta voittoa ei ollut syksyllä nähtävissä. Tässä postauksessa selvitän omaa tilannettani vaivan suhteen ja kuinka olen koittanut päästä kuntoon.

Ongelmani
Syyskauden aikana seuraavat ongelmat johtivat todennäköisesti kantapään ja jalkapohjan kipeytymiseen.

- Kuopio-Hallin kova lattia. Pelaamme Kuopio-Hallilla betonin päällä, johon on laitettu salibandymatto. Monella pelimiehellä on alustalla tullut erilaisia rasitusvammoja, sillä alusta on äärimmäisen kova pelata. Mekin treenaamme monta kertaa viikossa kovalla alustalla, mikä varmasti rasittaa kroppaa.

- Kiire ja luistaminen huoltavasti harjoittelusta. Syyskausi oli todella kiireistä osaltani ja tällöin lihashuolto jäi vähemmälle kuin normaalisti. Oli päiviä, jolloin treeneistä juoksi duunihommien pariin ja tällöin ei aikaa jäänyt lihashuolloille. Myös kevyempien ja huoltavien harjoitteiden määrä laski huomattavasti, joten kropalle tuli vain "kovia" harjoituksia. Kroppa ei saanut palauttavaa harjoitusta riittävästi.



- Matalapohjaiset kengät. Pelaan Puman matalapohjaisilla futsal-tyyppisillä kengillä, missä on minimaaliset vaimennukset. Toisaalta kengät ovat hyvät siinä mielessä, että ne eivät ole kovin korkeapohjaiset ja jalkapohjan lihakset joutuvat erilailla hommiin sisäpelikengissäni. Kuitenkin yhdistettynä aiempana mainitsemiin syihin kengät ilman vaimennusta kuormittivat jalkapohjiani ja kantapäätä entisestään.

Mitä olen koittanut - tuloksetta
-Kiireen keskellä koitin levätä. Ei auttanut. Lepo oli sen verran lyhyttä, että se ei auttanut. Pelejä oli lähes joka viikonloppu, ja peleihin piti päästä tietenkin pelaamaan.

- Lyhyitä buranakuureja. Koitin lyhyttä hieman alle viikon pituista buranakuuria, mutta tuloksetta. Todennäköisesti kuurini olivat liian lyhyitä ja buranamäärät liian alhaisia.

- Lihashuollon lisäämistä. Koitin lisätä lihashuollon määrää, mutta jalkojen takaketju kokonaisuudessaan oli sen verran jumissa, että siihen ei pelkät venyttelyt auttaneet.

Mikä on auttanut?
Viime päivinä olen saanut hyviä tuloksia seuraavien asioiden kautta. Toisaalta olen kerennyt tämän vuoden puolella panostaa asiaan hieman aiempaa enemmän, mikä varmasti yksi syy. Syksyllä vaikka ongelma jo oli, niin siihen ei ehtinyt sen kummemmin panostamaan.

- Kova buranakuuri. Luin netistä buranakuureista ja kokemuksista. Siellä oli selkeät ohjeet, että särkylääkettä tulee ottaa reippaasti. Nyt olen ottanut muutaman päivän ajan 1200-1600mg buranaa, ja ainakin kipu on kaikonnut. Toivottavasti tämän kautta tulehdukset kantapäässä häviää lopullisesti.



-Hierontarulla käyttöön. Varsinkin pohkeeni ovat olleet jumissa mikä varmasti jumittanut myös kantapäätä ja jalkapohjaani. Hierontarulla tai "hierontakaulin" on loistava keksintö pohkeiden hieromiseen ja otin sen jälleen käyttöön. Hierominen tekee äärimmäisen kipeää, mutta se on varsin tehokasta. Parissa päivässä tapahtuu jo ihmeitä. Myös pohkeiden treenaaminen hieman auttanut pohkeiden avautumiseen. Hieronnan lisäksi olen lisännyt foamrollailua. Näiden kautta myös lihashuollosta ja venyttelystä on tullut hyödyllisempää, kun lihakset ovat vetreämmät.



- Kompressiosukat palautumiseen. Näistä en ole kokenut olevan niin kamalasti hyötyä, mutta ainakin henkistä apua näistä on ollut. Normitreeneissä kompressiosukat kyllä kuormittavat jalkoja enemmän(?), ja siihen niistä on hyötyä. Kuitenkin jalkojen kuormittamisen lisääminen ei ollut tietenkään tarpeellista kohdallani. Palautumiseen sukat ovat kyllä olleet ainakin miellyttävät. Iltaisin tykkään laittaa kompressiosukat jalkaan ja ainakin kuvitella, että palautumista tapahtuu.


-Koroke jalan alla. Myös sain vihiä, että tällainen jalkapohjan alle laitettava koroke voisi auttaa. Tein pahvista itse tekemän korokkeen, jota olen käyttänyt sisäpelikengissä ja lenkkikengissä. Tämän olen myös ottanut käyttöön samaan aikaan kuin aiemmin keinot, joten paha sanoa, miten suuri merkitys tällä on ollut. Vanhan pelikaverini Arttu Mäkitörmän vinkki asiaan oli geelikorokkeet, jotka ovat pelastus vaivaan. Kiitti Arttu vinkistä! Täytyy varmaankin lähteä sellaiset ostamaan, mikäli ei vaiva nyt parannu!
edit. tämä kappale lisätty jälkeenpäin

Näiden kautta toivon pääseväni kuntoon. Toivottavasti buranakuuri puree ja lihasten hieronta ja lihashuolto auttaa. Muutama päivä kuuria takana ja hyvä fiilis on ainakin nyt. Tänään lajitreenit pystyin vetämään pitkästä aikaa ilman kipuja jalassa. Eteenpäin mennään!

Jutun julkaisemisen jälkeen tuli usealta taholta erilaisia vinkkejä vaivan hoitoon! Kiitos kaikille. On kiitollinen olo, että juttujani luetaan ja on kavereita, jotka tarjoaa vinkkejään minulle. Mahtavaa! Kiitos!

9 kommenttia:

  1. tulehduskipulääkkeillä ibuprofeeni yms. on kyllä tulehdusKipua vähentävä vaikutus melko pienilläkin annoksilla, mutta tulehdusta vähentävä vaikutus on noin 2400mg päiväannoksilla, joka on tyypillisin aikuisille määrätty päiväannos (4x600mg), n. viikon pituisissa kuureissa. Alikäyttö onkin monesti ongelma niille jotka harvoin tarvitsevat tulehduskipulääkkeitä, silloin kuin tarvitaan niin pitäisi malttaa syödä kunnon annoksella, jos ei nyt mitään komplikaatioita kuurin aikana ilmene, joka on nyt on harvinaista alle 50 vuotiailla.

    VastaaPoista
  2. Hei, kiitos kommentistasi!

    Täytyypä pitää buranatasot siis riittävällä tasolla. Kiitos vinkistä! :)

    VastaaPoista
  3. Samaa ongelmaa ollut täälläkin päin (Lahdessa/Lammilla). Kiropraktikolla suosittelen myös käymään, mulla taottiin kantaluuta liikkeelle viimeksi maanantaina kiropraktikon toimesta.

    VastaaPoista
  4. Hei, kiitti kommentistasi!

    Täytyypä miettiä tuotakin vaihtoehtoa, jos ei ala tokenemaan!

    Tsemppiä ja paranemista sinne! :)

    VastaaPoista
  5. Itsekin kärsin pantaarifaskiitista koko syksyn. Kokeilin läpi tennis-/golfpalloilla jalkapohjan hieromisen, kinesioteippauksen, kantakorokkeet, pohjalliset, hieronnan ja kylmä-/kuumahoidon sekä tulehduskipulääkekuurin. Paras vaste minulla on kuitenkin vaivaan tullut kenkiä vaihtamalla. Omalla kohdallani salibandykenkiä ei tarvinnut vaihtaa, vaan riitti työkenkien vaihto laadukkaampiin, tukevampiin ja sellaisiin, joista löytyy vaimennukset. Kannattaisi kokeilla kenkiä, joissa on paremmat vaimennukset. Ilmeisesti nuo puman kengät on aika ohutpohjaiset? Toivottavasti saat avun :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentistasi!

    Joo Puman kengät ovat joo ohutpohjaiset, eikä vaimennuksia juurikaan ole. Täytyypä pitää mielessä tuo muiden kuin pelikenkien vaihtelu :) !

    Paljon olen saanut kommentteja ja apuja vaivaan. Kiitos kovasti!

    VastaaPoista
  7. Rehbandin pohjalliset itsellä ainakin on auttanut. :)

    VastaaPoista
  8. Plantaarifaskiitti kärsitty molemmissa jalkapohjissa. Ensin tuli vasempaan jalkaan ja kun sen sai kuntoon niin oikea jalka alkoi kipuilemaan. Kivut sain pois käyttämällä geelityynyä (löytyy Prismasta tms.) ja kunnon teippauksella (linkissä teippaus, joka toimii minulla erittäin hyvin: http://tinyurl.com/mls6eed). Teipit pidän jalassa aina viikon kerrallaan. Pohjevenyttelyt kuuluvat myös "ruokalistaan".

    VastaaPoista
  9. Kiitos kommentistasi. Video hyvä vinkki!

    Itselläni jalkapohja parempaan päin ja täytyy koittaa vahvistaa oikeita paikkoja, jotta jalat pysyvät kunnossa! :)

    VastaaPoista