Reeniaikojen vertailua 1: lajitreenien määrä

2 kommenttia
 Kaudella 08-09 pelasin Ykkösdivaria SB Savossa

Sarjakausien kestot hyvin lähellä toisiaan

Olen pitänyt treenipäiväkirjaa viideltä aiemmalta salibandykaudeltani. Nyttemmin kun on kertynyt enemmän materiaalia, niin pystyy vähän vertailemaan miten olen treenannut milläkin kaudella pelikauden aikana. Seuraavassa kaudet ja joukkueet missä olen milloinkin pelannut:

- 06-07 SB Savo A-junioreiden SM (kauden kesto 24 viikkoa)
- 07-08 SB Savo Miesten Ykkösdivari (kauden kesto 23 viikkoa)
- 08-09 SB Savo Miesten Ykkösdivari (kauden kesto 24 viikkoa)
- 09-10 Koovee A-junioreiden SM (kauden kesto 25 viikkoa)
- 10-11 Koovee Miesten Salibandyliiga ja A-junioreiden SM (kauden kesto 26vko)

Kauden keston laskin siten, että kausi alkaa siltä viikolta milloin ensimmäinen sarjapeli pelataan, sekä loppuu sen viikon loppuun milloin viimeinen sarjapeli pelataan. 


Lajitreenien määrässä vaihtelua

Lajitreeneillä tarkoitan niitä JOUKKUEEN kanssa tekemiäni harjoituksia, joissa on mailat mukana. Olen laskenut kaikista viikkokeskiarvon, jotta lukumäärää on helpompi käsitellä. Tietysti sairaudet, poissaolot ja peliohjelmat ovat vaikuttaneet treenikalenteriini ja sitä kautta lajitreenien määrääni. Tähän ei ole laskettu otteluita mukaan.

- 06-07 SB Savo A-junioreiden SM = 2h 35min/vko
- 07-08 SB Savo Miesten Ykkösdivari = 2h 50min/vko
- 08-09 SB Savo Miesten Ykkösdivari = 3h 16min/vko
- 09-10 Koovee A-junioreiden SM = 2h 30min/vko
- 10-11 Koovee Miesten Salibandyliiga ja A-junioreiden SM = 3h 15min/vko 


Lajiharjoittelun määrä joukkueen kanssa melko alhainen

Mielenkiintoista huomata, miten lajitreenimäärä vaihtelee. Jos A-juniorikausia vertaa keskenään, niin harjoittelin molempina kausina aika samanverran joukkueen kanssa. Jos taas vertaa lajitreenien määrää ykkösdivarijoukkueen ja salibandyliigajoukkueen välillä, niin nekin ovat hyvin samanlaisia.

Mielestäni tämä lajitreenimäärä on kuitenkin vielä TODELLA pieni. Jos lajiharjoittelu jää vain tähän joukkueen kanssa toteutettuun harjoitteluun, pelaajat ovat pääsarjatasollakin vain n. 3h tuntia mailan kanssa viikossa(jos mahdollisia pelejä ei lasketa). Onkohan muissa lajeissa määrä näin pieni?! En tiedä asiasta, mutta erikoiselta tuntuisi ajatella vaikka että jalkapalloilijat harjoittelisivat pallon kanssa vain reilu 3h viikossa?! Tietysti täytyy muistaa verratessa muihin lajeihin, että salibandy on kuitenkin vielä amatöörilaji, joten kamalan suuria treenimääriä ei pystytä olettamaankaan.

Penkillä istumisesta on hyötyä vain vähään

"Rooli" joukkueessa vaikuttaa harjoittelun laatuun

Vaikka tämän tilaston mukaan lajitreenien määrä olisi ollut paras kausilla 08-09 ja 10-11, niin esim. en pidä viimeisintä kautta niin suuressa arvossa kuin tilasto voi antaa olettaa. Harjoittelin Kooveen liigajoukkueen mukana, mutta en kuitenkaan kuulunut pelaavaan kokoonpanoon. Näin ollen "roolini" harjoituksissa oli usein pieni ja pallokosketuksien määrä harjoituksissa vähäinen.

Esimerkiksi jos viimeistelytreeneissä olin pienessä roolissa ja seuraavana päivänä pelissä penkillä/katsomossa, niin minultahan on mennyt kaksi hyvää treenipäivää aivan hukkaan (olettaen, että en tehnyt mitään korvaavaa treeniä viimeistelytreenien ja pelin osalta). Tai entäs jos viikossa oli useampi peli ja viimeistelytreenit? Tällöinhän on saattanut melkein koko viikko mennä hukkaan.

Onneksi itselläni oli A-junioripelit sekä harjoitukset tuossa kyljessä, mutta varmasti on pelaajia jotka ovat pienellä roolilla esim. liigaporukassa joiden tilanne on samanlainen. Onko se kehittävää? Tietysti omasta pärjäämättömyydestä ei voi syyttää kuin peilistä katsovaa henkilöä, mutta myös kentän ulkopuoliset asiat voivat vaikuttaa kentän sisällä tapahtuviin asioihin. Mielestäni juuri siksi täytyy löytää hyvä paikka itselle sekä
kentällä, että kentän ulkopuolella, jotta kehittymistä tapahtuu!

2 kommenttia:

  1. Tuo viimeisen kauden 3h 15min kuulostaa kyllä huolestuttavan alhaiselta kun otetaan huomioon taso ja seura, jossa ammattitaitoa tulee olla ja jossa pelaajien tulisi pystyä kehittymään aivan suomen terävimpään kärkeen. Katsoin omia parin vuoden takaisia harjoitusohjelmiani KalPassa B2-nuorten SM:ssä ja viikossa puhtaita joukkueen kanssa tehtäviä jääharjoituksia tuli aika lailla tasan 4h/vk, jonka lisäksi lajitaitoa kehittävää rullakiekkoa kesällä vielä useampi tunti viikossa, vaikka kesän pääpaino onkin fysiikan kehittämisessä.
    Kauden pituuden laskeminen oli hankalempaa, koska kausi jakautuu SM-karsintoihin, Runkosarjaan ja Play-offeihin, mutta pelit sain laskettua ja niitä tuli kauden aikana 34kpl (3x20min).

    VastaaPoista
  2. Hei! Kiitos kommentista! Hienoa, että joku muukin on seurannut harjoitteluaan! Olisi mielenkiintoista kuulla oliko nämä rullakiekkotreenit siis oman joukkueen kanssa toteutettuja vai jonkun muun ryhmän?

    Mielestäni myös lajiharjoitusaika joukkueen kanssa on todella alhainen. Itselläni sitä vielä nosti sillointällöin käydyt ylimääräiset harjoitukset A-junioreiden kanssa.

    Minun mailan ja pallon kanssa vietetty aika oli onneksi suurempi kuin nämä pelkät joukkuelajitreenit, mutta monelle pelaajalle harjoittelu mailan kanssa voi jäädä tähän.

    Ainoat pelaajat, jotka voivat saada riittävästi "joukkue"lajiharjoittelua ovat aamutreeniryhmissä olevat pelaajat, mutta en tiedä miten suuri osuus niissäkin on fysiikkaa tai huoltavaa harjoittelua. Myös kyseessä silloin eri ryhmä, kuin oma joukkue. Tällöin esim. "tutustuminen" omaan ketjuun jne. on aika vaikeaa.

    VastaaPoista