Mailojen filosofiaa

10 kommenttia
 

Pelimiehen tärkein väline, eli maila on tässä blogitekstissä suurennuslasin alla. Mailat ovat itselleni henkilökohtaisesti erittäin tärkeät itseluottamuksen ja pelifiiliksen kannalta. Monet vuodet olen mailoja rukkaillut ja fiksaillut uuteen uskoon ja etsinyt sitä "täydellistä mailaa". Tässä hieman pohtimista mailoista sekä tavoista kuinka itse tykkään mailat virittää. Näkökulma tekstiin on sitten salibandy- ja salibandymailafanaatikon sekä teollisen muotoilun opiskelijan kynästä, mikä kannattaa ottaa huomioon tekstiä lukiessa.

Balanssi
Painopiste on mielestäni mailan tuntuman kannalta tärkeä asia. Näitä asioita tutkiessani jopa olen päätynyt digitaalivaa`an ostoon. Itse tykkään kun painopiste on mailassa hieman ylempänä, mikä tekee lavasta kevyemmän ja ketterämmän tuntuisen. Aiemmin hain itsekin mahdollisimman kevyttä mailaa, mutta ongelmaksi mielestäni tuli liian "tunnoton" maila. Nykyisin mailani ovat hieman painavammat, mutta tuntumaltaan paremmat.


Varret/Lavat
Nuorempana halusin pelata jäykemmällä varrella, mutta nykyisemmin liputan löysemmän varren puolesta. Varsinkin kun Fatpipen mailoilla pelaamme, joilla ei ole tarjota PP-muovista valmistettuja lapoja kuten joillain muilla valmistajilla, niin löysempi varsi toimii paremmin. Nuorempana käyttämäni jäykkä varsi oli toki hyvä napakoissa rannelaukauksissa, mutta tuntuma muuten oli varsin kolkko. Kovan syötön saapuessa oli vaikeampi ottaa pallo haltuun jäykemmällä varrella ja pienessä ja ahtaassa tilanteessa pelatessa ylimääräinen pallon pompottaminen johtaa usein sen menetykseen.

Itse tykkään, että lavan tulee olla kevyt, pehmeähkö ja mielellään suora. Suora lapa auttaa rystyllä pelaamisessa, jossa tietysti itsellänikin kehitettävää sekä pallon hallinnassa ja syötössä. Laukauksissa tietenkin olisi käyristyksestä hyötyä, mutta mielestäni on parempi opetella ampumaan suoralla lavalla, kuin opetella syöttämään vänkyrällä.  


Oma mailani
Mailanani toimii tällä hetkellä Fatpipen John Doe 28-varsi varustettuna mustalla pehmeällä Orc-lavalla sekä mustalla Sticky-gripillä. 95 cm pitkä yhdistelmä on toiminut yllättävän hyvin. Ensi tuntumalla varsi oli ehkä liian painava ja löysä, mutta nyt totuttuani oikein hyvä yhdistelmä. Varsi on komposiittivarsi, mikä on hieman painavampi verrattuna Fatpipen huippuvarsiin. Mielellään kokeilisin tietenkin vähän kevyempääkin, mutta ongelmana on että Fatpipe ei valmista kevyitä hiilikuituvarsia löysempänä kuin 27. Tai tietenkin valmistaa, mutta valikoimassa olisi mailat jotka ei syystä tai toisesta sovi minulle: Bow&S-Bow, joissa ei ole suoraa vartta, G-series90, joka on vain 90cm pitkä sekä Fatpipe Wiz29, joka menee vain Ruotsin markkinoille. Näimpä mistään näistä ei ole hyötyä minulle. Myös mailan pituuden vaihtaminen 96-senttiseksi on käynyt mielessä, joka voisi antaa hieman ulottuvuutta peliin, mutta jäänyt vielä toistaiseksi toteuttamatta. Ehkäpä ensi kaudella?

10 kommenttia:

  1. Olipas virkistävä bloggaus. En siis ole ainoa, joka metsästää sitä "täydellistä" mailaa :D

    Aika pitkälle samoilla vaatimuksilla mennään täälläkin, varret lyhenee 94,5 cm mittaan ja lapatuntuma pitäis saada kevyeksi. Itse olen nyt huomannut, että kun vetää gripin hieman pidemmälle, niin mailan painopiste asettuu varrella tasaisesti ylemmäs. Täysmittasia grippejähän näihin lyhennettyihin varsiin ei ole järkeä laittaa...

    Kovasti tekisi mieli testata G-Seriesin 96G:tä, mutta kauppojen hinnoilla ei kehtaa alkaa vain testaamaan. Bowit ja S-Bowit taas omaan käteen tuntuvat parhailta mailoilta, koska niillä vaikuttaa saavan pientä ylimääräistä "kickiä" laukauksiin ja syöttöihin, vaikka totuttelua ne aluksi vaatikin. Miinusta vaan siitä, että ovaalit joutuu itse värkkäämään näihin. Ja tämän kauden jouskarimailoissa on sen verran törkeät teipit, että voi huoletta katella viimekauden varsia hyvillä alennushinnoilla ;)

    Olen myös ajatellut vaihtaa 96 cm varsiin, tai miksei vielä vähän pidempiinkin, kun höntsätessä tai yksinään vedellessä kipeytyy välillä selkä. Ts. kun peliasento höntsätessä ei pysy yhtä matalana kuin normaalisti treeneissä. Tai sitten on vaan jalat niin jumissa, kun treenaus viime kauden jäljiltä on muuttunut radikaalisti yksipuolisemmaksi.

    Mailahifistelyyn kannattanee kysyä neuvoa Askolta, että millanen se paras varsi-lapa -yhdistelmä onkaan :)

    VastaaPoista
  2. Näin pilkunviilauksena, että musta Orc on orc lavoista kovinta materiaalia :)

    VastaaPoista
  3. Hei ! Suuret kiitokset kommenteista! Hienoa, että muitakin kiinnostaa bloggaukset varusteista:)

    G-series kiinnostaisi itseänikin kokeilla, mutta pelkään mailan menevän liian kevyeksi ja lavan tuntuman liian painavaksi. Bow ja S-Bow varsia olen testannut, mutten kuitenkaan uskaltanut ottaa käyttöön. S-bowissa lavan "peili" ei mene niin suureksi kuin bowissa, niin se voisi toimiakin. Ovaaliongelmat olen itse ratkonut pelaamalla kangasteipeistä tehdyillä ovaaleilla, jotka eivät lähde irti grippiä vaihtaessa kuten normaalit ovaalit usein tekevät. Myös pyöreä toimisi, mutta tällä hetkellä pienet ovaalit tuntuvat antavan sopivan painopisteen ja hyvän tuntuman.

    Asko on kouluttanut minua jo pitkään mailojen suhteen, mutta yksimielisyyteen ei olla päästy ;)

    Anonyymille: Eikös Orcin musta, vihreä ja oranssi kaikki ole PE materiaalia, eli pehmeää? :) Näistä kuitenkin musta tuntumaltaan varmaan vihreää ja oranssia kovempi. Valkea orc taasen PE-h muovia ollen mediumi kovuudeltaan.

    VastaaPoista
  4. Multa löytyy myös mustaa orcin lapaa ja on kyllä mediumeja kovuudeltaan. Itse nyt löysin Wizin lavat uudestaan (eka fättärin mailani oli Wiz ja sen jälkeen ei oo mailamerkki vaihtunu, vaikka Exeliä on sillontällön tullut testailtua), ja mietityttää myös, että ei varmaan toimi niin hyvin G-seriesin varren kans.

    Oletko nähnyt missään myynnissä Fatin ovaalinauhoja? Itse en ole törmännyt. Hyvät ovaalit itse olen saanut halkaisemalla pätkän vanhaa grippiä ja kiinnittänyt leveällä muoviteipillä. Toimii hyvin ainakin itselläni.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommentista! Fatpipen sivujen mukaan Orcin mustahopea on PE, eli pehmeämpi :) Itseäni lavoissa harmittaa kun Fatpipe ei valmista lapoja kevyestä ja todella pehmeätuntuisesta PP-muovimateriaalista. Aikanaan Jollyn mailoihin tutustuin joissa oli ensimmäisenä PP-muovista valmistettuja lapoja ja en parempiin lapoihin ole törmännyt. Nykyään Exel, Unihoc ja Zone tarjoaa PP-muovista tehtyjä lapoja, mutta ne ovat aika samaa luokkaa Jollyjen kanssa :)

    Fatin ovaalinauhoja en ole nähnyt myynnissä missään, yleensä joukkueilta saanut tai myös joistain urheilukaupoista niitä saanut kysymällä. Esim. jostain Intersportista löysin pinon ovaaleja käteen kysymisen jälkeen. :)

    VastaaPoista
  6. Fiskarrsin tuotesuunittelija8. tammikuuta 2012 klo 20.19

    Olli Iso Halo käyttöön!! onnistuu se karvauskin paremmin!! T. Koko Tehtaanväki

    VastaaPoista
  7. Hyvä kollaasi tekijöistä! Muutama lisätekijä tuli mieleen, mitkä olen huomannut vaikuttavan pelattavuuteen. Erityisesti mailan tupen asento ovaaleissa mailoissa saattaa vaihdella. Mikäli tuppi on varren ovaaliin nähden kääntynyt suuntaan tai toiseen, vaikuttaa se merkittävästi siihen miten maila asennoituu käsiin varsinkin kanttaillessa. Ainakin exelin ja oxdogin mailoissa oon huomannut tämän vaikutuksen. Mailoissa on yllättävän paljon valmistuksellisia eroja. :P
    En tiedä onko kukaan huomannut mitään eroja on lapamateriaalien tärinänabsorptio kyvyssä..? Erityisesti PE ja PE-h materiaalien olen huomannut välittävän tärinät varteen huomattavasti tehokkaammin kuin esimerkiksi PP materiaalilla. Ilmeisesti pelaamisesta johtuva materiaalin väsyminen hieman pehmentää tärinää, mutta kaupasta haetulla lavalla tärinät tuntee hyvin. Urheiluteipin kietaisu lavan ruuvien yli tuntuu vähentävän hieman tärinää.. PP-materiaalissa en ole huomannut tarvetta teipeille..
    Myös lavan kulma varren ovaaleihin nähden tekee eroa siihen, miltä maila tuntuu käsissä. Jos lapa on asennettu varteen siten että se kääntyy ovaaleihin nähden reippaasti pelisuuntaan, tekee se mailasta omien kokemuksieni mukaan lapapainoisemman tuntuisen.
    Loistavaa settiä blogin kirjoittajalta! ��

    VastaaPoista
  8. Kiitos kommentistasi. Pystyn kyllä allekirjoittamaan myös hyvät pointit! :)

    VastaaPoista
  9. Terve!

    Hieman myöhässä, mutta vinkit jakoon kuitenkin.
    Itse olen omistanut 2 96g mailaa, jotka molemmat käyneet 4 kertaa reklamaatiossa.
    Maila sinänsä on hyvä, mutta varsi ei vastaa normi 27 jäykkyyttä, itselläni ainoastaan lämärillä voi 'tuntea' varren taipumisen tuottaman lisäpotkun. Mailat katkeavat aivan liian helposti, jos pelaat kilpaa niin varmaan vielä nopeampaa kuin minulla(1 vuosi, 8 mailaa katki). Painopiste on ihan ok orcilla, mutta esim ragella painopiste on aika lapa-painotteinen.

    Terveisin
    16v jannu

    VastaaPoista
  10. Kiitos kommenteistasi. Kuulostaa ja tuntuu varsin tutulta pointit, joita otit esille :) Mailan katkeaminen tuntuu myös olevan pelityylistäkin kiinni. Joillain tuntuu varsi kestävän huoletta kauden yli. Joillain niitä katkeilee viikoittain...

    VastaaPoista